گریس کلسیم سولفانات و ویژگی های آنها

دسته‌بندی: مقالات گریس

گریس های کلسیم سولفانات:

آیا این جمله گریس، گریس است و هیچ فرقی نمی کند جمله ی درستی است؟ متأسفانه پاسخ به این سادگی نیست، زیرا گریس ها انواع مختلفی دارند. اگر گریس مناسب در تجهیزات استفاده نشود ممکن است هزینه زیادی برای تعویض قطعات بپردازید. از سوی دیگر، گریس مناسب می تواند به تجهیزات اجازه دهد تا سال ها بدون مشکل تعمیر و نگهداری کار کنند. نکته کلیدی این است که یاد بگیرید کدام گریس برای نیازهای شما مناسب است.

سولفونات کلسیم یک غلیظ کننده است و این ماده اولیه تقریباً 50 سال است که در زمینه گریس استفاده می شود و ماده اولیه جدیدی نیست. گریس های دارای افزودنی مواد اولیه کلسیم سولفانات هستند دارای  خواص ذاتی تحمل فشار شدید یا همان  EP است که از بقیه گریس ها متمایز است. این ویژگی‌ها، همراه با این واقعیت که می‌توان آن را برای استفاده در کاربردهای H-1 (گرید غذایی) فرموله کرد، که آن را به جایگزینی جذاب برای سایر گریس‌ها تبدیل می‌کند. اما قبل از توضیحات کامل گریس های کلسیم سولفانات لازم توضیح بسیار مختصری در مورد انواع گریس های عمومی به شما دهیم.

تعداد زیادی غلیظ کننده گریس موجود است که هر کدام نقاط قوت و ضعف خاص خود را دارند. به طور خلاصه، گریس های معمولی مبتنی بر لیتیوم (متداول ترین) از یک اسید چرب، معمولاً 12-هیدروکسی استئاریک اسید، و یک پایه لیتیوم برای تولید یک صابون ساده که به عنوان غلیظ کننده گریس عمل می کند، ساخته می شوند. سپس اجزایی اضافه می‌شوند تا EP و سایر ویژگی‌های مطلوب را به آن بدهند که به تجهیزات اجازه می‌دهد در اوج عملکرد کار کنند.

برای ساخت گریس بر پایه لیتیوم کمپلکس ، بخشی از اسید چرب با اسید دیگر (معمولا دی اسید) جایگزین می شود که صابون کمپلکس را می سازد. این نوع ساختار صابون مخلوط، دارای خواص ویژه ای است که گریس را قادر می سازد تا بدون از دست دادن ساختار یا جدا شدن روغن از غلیظ کننده تا دمای بالاتری گرم شود و تحمل دمایی بالاتری را داشته باشند. این حداکثر دما به عنوان نقطه ریزش نامیده می شود. نقطه ریزش بسیار مهم است زیرا نقطه ای است که در آن گریس به مایع برمی گردد (روغن از غلیظ کننده جدا می شود). گریس های مبتنی بر سولفونات کلسیم دارای نقطه ریزش بالاتری هستند که آنها را برای برخی از کاربردهای در دمای بالا جذاب می کند.

گریس سولفونات کلسیم با تبدیل یک ماده شوینده مایع حاوی کربنات کلسیم آمورف به گریس حاوی ذرات کلسیت ساخته می شود. به دلیل خاصیت روان کنندگی ذرات کلسیت، ممکن است به افزودنی های عملکردی حاوی گوگرد، فسفر یا روی نیاز نباشد. به همین دلیل است که برخی از گریس های مبتنی بر سولفونات کلسیم برای صنایع غذایی جذاب هستند.

دغدغه های تولید گریس کلسیم سولفانات

اگرچه گریس های سولفونات کلسیم دارای خواص مطلوبی هستند، یک عامل بازدارنده هزینه آن است. ذرات کلسیت هدف تجاری برای کارکرد محصول هستند، اما رسیدن به آن نقطه می تواند گران باشد. علاوه بر این، عرضه سولفونات کلسیم محدود است، در حالی که هزینه ها در حال افزایش است.

کارخانه ها با ظرفیت کامل کار می کنند و کلسیم سولفانات تنها برای تولید گریس استفاده نمی شود. کلسیم سولفانات در روغن موتور، فلزکاری، مایع گیربکس اتوماتیک، افزودنی های روغن دنده صنعتی و خودرو و همچنین کاربردهای دیگر استفاده می شود.کاربردهای استفاده در موتورهای دیزلی سنگین به سطح تصفیه تقریبی پنج درصد نیاز دارند در حالی که در کاربردهای گریس، سطح روغن بین 20 تا 50 درصد افزایش می یابد این یک تفاوت بزرگ و یک دلیل اصلی برای هزینه بالا است.

یکی دیگر از نقاط ضعف عملکرد آنها با توجه به قابلیت پمپاژ و پاشش آب است. پمپ‌پذیری نگرانی‌ای است که می‌توان آن را با انتخاب صحیح روغن پایه کاهش داد. در تست اسپری آف ASTM D4049، یک لایه نازک از گریس روی پانل قرار می گیرد و با آب پاشیده می شود. پس از اتمام تست، درصد چربی از دست رفته محاسبه می شود. بسیاری از گریس های سولفونات کلسیم معمولاً پاشش قابل توجهی را نشان می دهند.

چه زمانی از گریس های کلسیم سولفانات استفاده می شود؟

وقتی سود بیشتر از هزینه باشد. اگر یک برنامه دارای الزامات خاصی است که فقط این نوع گریس می تواند برآورده کند، پس ارزش قیمتش را دارد. گریس کلسیم سولفانات در تست مقاومت فشار نسبت به افزودنی EP  برتری دارد و فشار بیشتری را تحمل می کند. همچنین در تست های مه نمکی عملکرد عالی داشته که این عملکرد باعث می شود در محیط های دریایی ، پل های معلق، خودرو یا سایر کاربردهایی که در معرض شرایط نمک قرار دارند بیشتر مورد استفاده قرار گیرند.

کاربردهای کلی گریس سولفونات کلسیم شامل صنایع خودروسازی، کشاورزی، ساخت و ساز، مواد غذایی، صنعت، معدن، تولید کاغذ و کارخانه های فولاد می باشد. کاربردهای خاص خودرو شامل شاسی، اتصالات توپ، اتصالات عمومی و یاتاقان چرخ است. کاربردهای صنعتی شامل ریخته گری مداوم، نوار نقاله، آسیاب گلوله ای، سنگ شکن، کاربردهای خارج از ساحل و زیر آب است.

گریس سولفونات کلسیم نیز در شیرهای بخار موتوری برای کنترل بخار فشار بالا استفاده می شود. این دریچه‌های بخار معمولاً در نیروگاه‌های هسته‌ای و ایستگاه‌های تولید حرارت یافت می‌شوند. گریس های سولفونات کلسیم عموماً برای عملکرد ضد زنگ مفید هستند و پایداری اکسیداسیون خوب یا عالی در این شرایط دارند. ضد زنگها، سورفکتانت هایی هستند که اسیدهای روی سطح فلز را خنثی می کنند. آنها همچنین می توانند یک سطح روغنی یا مانعی برای جلوگیری از زنگ زدگی روی سطح ایجاد کنند. اگرچه غلیظ کننده می تواند بر اکسیداسیون تأثیر بگذارد، اما اغلب بر اساس کیفیت روغن پایه است.

در پایان به طور خلاصه، اگر سیستم خود نیاز به تأییدH-1  و مقاومت در برابر حرارت یا تحمل آب و رطوبت داشته باشد، ممکن است یک گریس سولفونات کلسیم ساخته شده مناسب که نیازهای شما را برآورده کند، ارزش قیمت را داشته باشد.

از جمله گریس های معروف کمپلکس کلسیم سولفانات می توان:
SKF LGH HB2
TOTAL CERAN XN
CONDAT MILENIUM 505
Shell Gadus S3 U150AXD 1

را نام برد